“Pur si simplu, nu sunt in stare…”
Ne este mai usor sa observam si sa reclamam comportamentele care ne nemultumesc. In consecinta, incepem sa ne fortam sa facem lucrurile corect (celebrul “de maine…”) si devenim frustrati cand nu ne iese.
Cheia reusitei consta in intelegerea emotiei din spatele comportamentului. Emotia este cea care genereaza comportamentul, fie el dezirabil sau indezirabil. Ne-am obisnuit atat de tare sa ignoram emotia, incat de multe ori nici noi nu mai intelegem de ce ne comportam intr-un anume fel. Gestionarea sanatoasa a comportamentelor, incepe cu observarea emotiilor din spatele acestora.
“Cum ma simt eu, de fapt, acum, cand in loc sa ma apuc de lucru, deschid pentru a cincea oara instagramul?”
- poate ma infurie gandul ca oricat m-as stradui, rezultatele muncii mele tot nu vor fi bine primite,
- poate ma tem ca n-o sa fac o treaba suficient de buna,
- poate sunt inca trista dupa discutia dificila purtata aseara cu o persoana foarte importanta pentru mine
- poate ma ingrijoreaza situatia dificila cu care se confrunta un apropiat,
- poate ma entuziasmeaza weekendul la ski care sta sa inceapa si nu-mi sta gandul decat la asta, etc.
In loc sa-mi motivez inactivitatea zicand ca sunt lenesa si ca n-o sa fac nimic in viata (lucru care nu va face decat sa-mi creasca si mai mult disconfortul, ceea ce v-a duce la deschiderea instagramului si pentru a zecea oara) mai de ajutor mi-ar fi sa-mi fac un ceai bun si sa investighez, cu blandete, emotiile din spatele comportamentului meu.
Uneori, simpla aducere in atentie este suficienta pentru reglarea emotiei respective. Alteori este nevoie si de urmatorii pasi din procesul de reglare emotionala (e.g. numirea emotiei, verbalizarea ei).
La inceput poate fi destul de dificil sa gasim raspunsul. Secretul este sa nu ne lasam descurajati si sa incercam din nou si din nou. Reglarea emotionala sanatoasa este o abilitate care se construieste, la fel ca orice alta abilitate, cu rabdare si antrenament.
Programeaza-te aici
Despre mine
Sunt absolventa Facultatii de Psihologie “Titu Maiorescu” Bucuresti, psiholog clinician in supervizare atestat COPSI (nr.2367) si psihoterapeut Cognitiv Comportamentalist, membru al Asociatiei Romane de Terapii Cognitiv Comportamentale.