Ce știm să facem pentru sănătatea noastră emoțională?
Cu totii stim cum sa ne mentinem sanatatea fizica si cum sa practicam igiena dentara. Stim asta de la varsta de 5 ani. Dar ce stim despre cum sa ne mentinem sanatatea mintala? Ce ii invatam pe copiii nostri despre igiena emotionala? Cum este posibil sa petrecem mai mult timp avand grija de dintii nostri decat petrecem avand grija de mintea noastra? Cum se face ca sanatatea fizica este mult mai importanta decat sanatatea mintala?
Suferim rani emotionale mult mai des decat suferim rani fizice, rani emotionale precum esecul, respingerea sau singuratatea. Si ranile emotionale se pot inrautati daca le ignoram, si, uneori, ne pot impacta dramatic vietile. Si chiar si asa, desi este dovedit stiintific ca ne-ar fi de folos sa ne tratam ranile emotionale, noi nu o facem. Nici macar nu ne trece prin minte ca ar trebui sa o facem: “Oh! Esti deprimat? Revino-ti! Este totul doar in capul tau.” Va puteti imagina cum ar fi sa-i spunem cuiva cu piciorul rupt:“Oh! Doar continua sa mergi! Este totul cu piciorul tau!”
Este momentul sa eliminam discrepanta dintre sanatatea fizica si sanatatea mintala. Este momentul sa le punem pe acelasi plan.
Singuratatea creeaza o leziune emotionala adanca, care ne distorsioneaza perceptiile si gandirea. Ne face sa credem ca celor din jurul nostru le pasa mai putin decat se intampla in realitate. Ne face sa ne fie teama sa cautam companie, pentru ca intervine teama de respingere. De ce sa ne expunem la a fi respinsi cand déjà avem mai multa singuratate decat putem duce? Chiar si atunci cand suntem inconjurati de oameni ne putem simti singuri. Singuratatea este pur subiectiva. Depide doar de a ne simti sau nu, emotional sau social, deconectati de cei din jurul nostru. S-au facut multe cercetari pe singuratate si rezultatele sunt ingrijoratoare. Singuratatea nu doar ne face sa ne simtim nefericiti, ci ne poate imbolnavi sau chiar ucide. Singuratatea cronica scade speranta de viata cu 14%. Ea creste tensiunea arteriala si colesterolul, saboteaza sistemul imunitar, facandu-ne vulnerabili pentru tot felul de boli. De fapt, oamenii de stiinta au concluzionat ca singuratatea cronica aduce acelasi risc asupra sanatatii ca si fumatul. Dar pachetele de tigari vin acum cu mesajul “Fumatul poate ucide”. Singuratatea nu face asta. Si din acest motiv este important sa prioritizam sanatatea noastra mintala, sa practicam igiena emotionala. Este firesc sa nu stim sa tratam o leziune emotionala, daca nu stim ca ea exista. Iar singuratatea nu este singura rana emotionala care ne distorsioneaza perceptia si ne deruteaza.
Gandirea noastra se schimba greu din moment ce suntem convinsi de ceva. Poate fi foarte natural sa ne simtim demoralizati si infranti dupa un esec. Dar nu ne putem permite sa devenim convinsi de faptul ca nu putem avea success. E nevoie sa luptam impotriva sentimentului de neajutorare. E nevoie sa recastigam controlul asupra situatiei. Si trebuie sa rupem acest pattern inainte de a se stabiliza.
Prin preluarea initiativei atunci cand ne simtim singuri, prin schimbarea modului de a reactiona la esec, prin protectia stimei de sine, prin lupta cu gandurile negre, nu facem doar sa ne vindecam leziunile emotionale, ci si sa ne construim rezilienta emotionala.
Sursa ideilor de mai sus o reprezinta acest discurs pe care vi-l recomand cu toata increderea.
Programeaza-te aici
Despre mine
Sunt absolventa Facultatii de Psihologie “Titu Maiorescu” Bucuresti, psiholog clinician in supervizare atestat COPSI (nr.2367) si psihoterapeut Cognitiv Comportamentalist, membru al Asociatiei Romane de Terapii Cognitiv Comportamentale.