De ce nu reușesc să…? (partea a 2-a)

Schimbarea mea – Eu si mintea mea la masa tratativelor

Cum putem face insa sa ne urmam planul si sa concretizam schimbarea? Probabil acum deja intuiti raspunsul.

Ma pot tine de plan daca invat sa-mi gestionez mintea/gandurile care ma invadeaza automat si ma pot face sa-mi pierd concentrarea, nedandu-mi rastimpul de a analiza si alege.

De ce am nevoie pentru asta?

Am nevoie sa stiu:

1. Ca eu si mintea mea suntem 2 entitati diferite. Eu sunt cel/cea care decide, in timp ce mintea mea este prietena mea plina de energie si de resurse gata sa ma ajute oricand am nevoie. Insa eu sunt cel/cea care ii solicita ajutorul.

2. Ca mintea mea face exact ce crede ea ca imi este de cel mai mare folos si asta nu este intotdeauna ceea ce am eu nevoie.

3. Ca daca-mi las mintea sa ia decizii in locul meu ea va sti doar sa ma duca in zona de confort si va impiedica schimbarea pe care mi-o doresc. Mintea mea face asta pentru ca-mi este fidela si stie ca ce-mi este familiar imi face bine.

Am nevoie sa actionez:

1. Sa-mi ascult mintea, fara sa o judec. Sa fiu non-critic cu mesajele pe care mi le transmite. Sa ascult fara sa ofer imediat, automat, un raspuns. Sa ascult si sa astept.

2. Sa fiu prezent/prezenta la intalnirea cu mintea mea, sa-i cer argumente in legatura cu mesajele transmise. Sa o provoc la o discutie pe care o conduc eu, avand in minte obiectivul meu.

Cand mintea mea imi spune

  • Ca am slabit destul (nu ma cantaresc) sau ca dieta asta n-o sa dea roade, ca daca voi pierde 5 kg voi fi nevoita sa-mi schimb toata garderoba si eu tin foarte tare la unele din hainele mele, ca prietenele mele imi spun ca arat foarte bine oricum…

Eu sunt prezent/prezenta si ii raspund

  • De unde stiu ca am slabit suficient? M-am cantarit, am slabit doar 500g si eu imi doresc sa slabesc 5 kg; De unde stiu ca dieta nu functioneaza? e posibil ca dieta asta sa functioneze sau nu, in cel mai rau caz voi slabi mai putin decat imi doresc, dar voi slabi; daca pierd 5 kg vor fi doar cateva haine care nu-mi vor mai veni (si oricum nu-mi place cum arat in ele);

Cand mintea mea imi spune

  • Ca jobul pe care il am acum este prost platit si nu imi place, dar colectivul este minunat si e riscant sa ma duc in alta parte ca nu voi mai gasi asa colectiv. Ca aplic deja de 3 zile si nu ma suna nici un recruiter, ca am fost la 2 interviuri si nu mi-a placut ce-am gasit acolo. Ca toate companiile sunt la fel si toate joburile sunt la fel…

Eu sunt prezent/prezenta si ii raspund

  • N-am de unde sa stiu cum va fi colectivul de la urmatorul job, poate sa fie mai bun sau mai putin bun decat cel de aici, dar salariul va fi mai bun si sarcinile imi vor aduce implinire. Ca pentru a gasi un job potrivit este nevoie uneori sa caut mai mult de 3 zile, sa merg la mai mult de 2 interviuri . Uneori companiile si joburile se aseamana, alteori sunt foarte diferite.

Cand mintea mea imi spune

  • Ca tipul/tipa cu care ma intalnesc este prea in regula (sigur imi ascunde ceva!), ca numai peste oameni de slaba calitate dau, ca toti oamenii de calitate sunt deja in relatii implinite, ca toti barbatii sunt porci sau ca toate femeile sunt materialiste, ca partenerul meu (desi este dispus sa stea de vorba cu mine) nu se va schimba niciodata

Eu sunt prezent/prezenta si ii raspund

  • De unde stiu ca imi ascunde ceva? Ar trebui sa mai stau prin preajma sa ma asigur; daca am intalnit 4 oameni de slaba calitate nu inseamna ca asta se intampla intotdeauna; De ce crezi asta? Tuturor ni se intampa sa fim in afara unei relatii la un moment dat, chiar si oamenilor de calitate , unii barbati/ unele femei pot fi atenti/atente si prezenti/prezente si stiu sa aprecieze o relatie de calitate, partenerul meu/partenerea mea ma asculta si pare dispus(a) sa lucreze alaturi de mine la imbunatatirea relatiei noastre.

In linii mari asa stau lucrurile. Desi pare simplu la o prima vedere, nu uitati ca pentru a schimba un mod de functionare construit si sedimentat in ani sau chiar zeci de ani este nevoie de prezenta si efort, si uneori de un antrenor. Vestea buna este ca toate abordarile terapeutice ne pun la dispozitie diverse tehnici care sa ne usureze acest demers.

Cuvinte cheie: diferiti, familiar/placere/zona de confort, non-critic (uite un gand!), argumente (De unde stiu asta?)

Programeaza-te aici

0737 730 394
L-V: 08:00 – 21:00
Sedintele se desfasoara exclusiv in baza unei programari

Mihaela Cretu

Despre mine

Sunt absolventa Facultatii de Psihologie “Titu Maiorescu” Bucuresti, psiholog clinician in supervizare atestat COPSI (nr.2367) si psihoterapeut Cognitiv Comportamentalist, membru al Asociatiei Romane de Terapii Cognitiv Comportamentale.

Citeste mai mult